Mindenki mindenhova százával tolja fel a képeket- az ő számukra jöjjön pár alapszabály.

1. Fotózni jó, de nem kötelező. Rendben van, hogy most úgy érezzük, a reggeli kifli megörökítése is elmaradhatatlan, de hidd el, ezen pár év múlva jól fogunk szórakozni. A gépet akkor vedd elő, amikor valami olyat akarsz maradandóvá tenni, amit akár 1-2 év múlva is visszanéznél (egy átlagos nap reggelije nem ilyen) vagy ami érdekelne, ha más osztaná meg (bizony, egy átlagos nap reggelije nem ilyen- sőt, egy kevésbé átlagos sem).

2. Mert aki nem profi fotós, annak nem azzal kell töltenie az életét, a nyaralását, hogy egy kis keresőbe vagy egy kijelzőre bámul. Van egy bio-memóriakártya a fejedben, arra rögzíthetsz igazi élményeket, a fotó ezt csak megtámogatja. Szóval ne felejts el 1-2 percet arra is szánni, hogy szétnézz, miután elkészítetted a szükséges néhány tucat fotót.

3. Bár manapság mindenben van fényképezőgép, a fotózás "technikai sport". Sötét helyen egy egyszerűbb telefonnal hiába kattintgatsz, be fog mozdulni a végeredmény. Nagylátószögű objektív hiányában monumentális tereknek csak kis szelete örökíthető meg. Ha azt látod, kár izmozni, inkább ne is erőlködj.

4. A másik lehetőség, hogy megismered a géped lehetőségeit. Meglehet, csak kis kompaktod vagy telefonod van, de lehet panoráma üzemmódja, amivel tudsz nagyobb látószögű képet csinálni, netán lehet állítani az érzékenységet (ISO), ami segít esti fotózásnál és így tovább. A jobb gépeknél pedig még nagyobb a mozgástér, csak épp tanulmányozni kell, mit lehet belőle kihozni. A világ legjobb fotómasinája is csak felesleges nehezék, ha nem értesz hozzá.

5. Amikor irigykedve nézed, hogy más egy mobillal is vagány képeket készít, miközben te alig kapsz lájkot, próbáld ellesni a titkokat. Lehet, hogy egyszerűen különlegesebb helyeken járt- ezzel nem nagyon van mit kezdeni. Az is lehet, hogy jobb a gépe- szintén adottság. Ám előfordulhat, hogy egyszerűen tud komponálni! Figyelj rá oda, mi kerül a képre. Izgalmas témákat örökíts meg, ne legyen ferde a horizont, ne lógjon be semmi zavaró a képbe, ami életlen, túl sötét, fel se töltsd sehova. Keress weboldalakat, könyveket, amelyek a fotózás alapjairól szólnak. Nem kell túl sok időt szánni arra, hogy az alapokkal megismerkedj, és azokat aztán akár egy, a környéken tett séta során kipróbálhatod. Szánd rá az időt erre a kis fejtágításra, mert ritkán jutsz el újra egy olyan helyre, ahol régebben csapnivaló képeket készítettél- az elsietett, elrontott képeid lesznek az egyedüli emlékeid onnan, és ezt utólag már nem tudod korrigálni.

6. Ha a fotózást nem akarod túl komolyan űzni, sok pénzt ne költs nagy gépekre. Eljön úgyis a pillanat, amikor túl lusta leszel cipelni- otthoni szobadísznek inkább vegyél valami olcsóbb vázát. Ha már be akarsz fektetni, vehetsz egy könnyű, praktikus állványt, mint például a Gorillapod.

7. Soha ne sodord magad veszélybe egy fotó kedvéért. Olvassuk a híreket arról, hogy estek bele szakadékba emberek miközben szelfiztek- ennél hülyébb módon nem lehet meghalni. Életed utolsó portréja felkerülhet ugyan egy bulvárlap címlapjára, de ebben neked nem sok örömed lesz...

8. A szelfikkel eleve bánj csínján. Mi, átlagemberek azért nem vagyunk annyira érdekesek, hogy saját magunkról kellene lépten-nyomon fotót készíteni. Az rendben van, hogy egy celebnek ez egyfajta kötelesség, de nekünk egyáltalán nem az. Hiszen elvileg nem magadat akarod megmutatni az ismerőseidnek (ők vélhetően tudják, ki vagy), hanem az élményeidet szeretnéd megosztani. Amikor egy jó témából látszik sokkal kevesebb a vigyorgó arcod miatt, szerintem tévúton jársz. És őszintén szólva, érdekel téged az, hogy valaki magát fotózza a fürdőszobában? Na, mást is ennyire hoz lázba a te hasonló képed.

9. Most már fel vagy vértezve sok tudással- ekkor jön a legnehezebb rész. A szelektálás ugyanolyan fontos része a fotózásnak, mint maga a képkészítés. A hibás, életlen képek akkor is rosszak, ha nagyon szeretnéd, hogy jók legyenek. Ha egy témáról van egy talicskányi ugyanolyan képed, elég belőlük egyet megosztani. Keresd azt, ami a legtöbbet mutat és kész. Jobb egy utazásról 5-6 erős, látványos, változatos képet megmutatni, mint 200 egy kaptafára készült szelfit, ahol mindig kitakarsz mindent. Nyugodtan lehetsz a saját fotóid legkeményebb kritikusa, igazán őszinte véleményt ugyanis mástól ritkán kaphatsz.

10. Miután megvannak a kiválasztott képek, jöhet még egy kis utómunka. Vannak oldalak ahol automatikus szűrőkkel lehet mindenféle hatást elérni a fotóidon, kontrasztosabbá teheted őket és így tovább. Ha tetszik, csináld, de nem kell túlzásba vinni. Érdemesebb azt megnézni, ki kell-e vágni felesleges részeket, belógó dolgokat. És az alapvető színmódosításokat is elvégezheted saját magad. Ezekhez elég egy olyan roppant egyszerű szoftver is, mint az IrfanView. Ha korlátozottak a feltöltési lehetőségek, méretezd is át a képed, a hosszabb oldal ne legyen több 1200 pixelnél. 

11. Ha valaki mond egy véleményt a képedről, nem kell rögvest besértődni. Értő barát kritikája többet ér, mint egy tucat lájk olyanoktól, akik kötelességből kattintanak, hogy legközelebb te is "visszalájkolj". A fotózás pont olyan szakma mint bármi más, tanulni kell. Viszont mint bármi másban, itt sem lehetetlen viszonylag gyorsan fejlődni az elején. Ha ezt szem előtt tartod, hamar jobb és vagányabb fotókat tudsz készíteni. És egy idő után már nem is más véleménye számít, mert te magad is el tudod dönteni, a képeid mennyire sikerültek. Mivel elsősorban magadnak készíted őket, úgyis az a legfontosabb, te hogy értékeled azokat.

Ezt olvastad már? Így politizálj a Facebookon