Óriási forgalmat bonyolítanak a mindent piszok olcsón áruló kínai webáruházak, sokan teljesen ráálltak arra, hogy rengeteg dolgot onnan vásárolnak. Akik még sose rendeltek Kínából semmit, azok számára lehet talán érdekes egy kis összefoglaló.

1. Kétségtelen, a ma nálunk megvásárolható termékek jelentős része, legyen az műszaki cikk, ruha, bármi más, Ázsiában, azon belül is elsősorban Kínában készül. Amikor legyint valaki az ázsiai tömegtermékekre, ne feledjük, még a legdivatosabb márkák is előszeretettel dolgoztatnak arrafelé- bizony, az iPhone-okat is ott rakják össze a szorgos kínai kezek.

2. Szóval az, hogy valami Kínából származik, nem jelenti azt automatikusan, hogy az gagyi. Aki attól tart, onnan kizárólag ócska dolgokat vásárolhat, természetesen téved. Ugyan a műszaki cuccok terén talán kicsit (tényleg alig) le vannak maradva a kínai központú cikkek, de meg kell jegyezni, az igazi kínai márkák is gyorsan fejlesztenek, egyre megbízhatóbbak. 

3. A nehézség mindig az, hogy megtaláljuk a termékek tömegéből a megbízhatóakat. Bizony aki Kínából akar vásárolni, annak el kell végeznie a házi feladatot: el kell olvasni pár értékelést, tesztet a kinézett termékekről. Gyakran ezek csak angolul érhetők el. Ráadásul a kínaiak ravaszak, nem biztos, hogy valóban független értékelő véleményét olvashatjuk. Szóval böngésszünk, informálódjunk, nézzünk be fórumokra. Ahol egyszerű felhasználók vannak, ott sok hasznos dolgot megtudhatunk, mert egy tablet vagy egy telefon igazi használati értéke több hónapos nyúzás után derül ki. A megbízhatóbbnak tartott, ismertebb márkák terméktámogatás terén is felzárkóznak a nagyokhoz, a Xiaomi vagy a Lenovo például magyar képviselettel is rendelkezik.

4. Aki biztosra akar menni, az megveheti a kinézett kínai terméket itthon, garanciásan, számlásan egy megbízható kereskedőtől. Nem ördögtől való ez: támogatást kapsz, ha a készülékkel baj van, tudod, hová kell vinni és így tovább. És sok esetben még így is olcsóbban kaphatsz meg egy jó minőségű terméket, mint ha ismertebb márkát választanál. A ruháknál gyakran meg se nézzük, hol készült amit itthon egy boltban veszünk, pedig jó részük szintén Kínából érkezik- ám fel tudjuk azokat próbálni, és ha gond van vele, nem megfelelő a mérete, itthon vissza tudjuk vinni.

5. Amikor az ember elkezdi böngészni a kínai webáruházakat, meghökken, hogy a jónál is jobb árakat és óriási választékot talál. Könnyű elcsábulni és azt mondani, nem érdekel a magyar boltok haszonkulcsa, jöjjön csak olcsón közvetlenül Kínából minden! Ám néhány dologra azért érdemes figyelni: például rögvest érdemes azt megnézni, hogy jobb értékelésekkel rendelkező, korrekt helyről rendeljünk. Vannak olyanok, mint a Pandawill, amik széles kínálattal bírnak, jó feltételeket kínálnak, és olyanok mint egy mifelénk megszokott webáruház. Az Aliexpress viszont egész más: ez egy óriási piactér, ahol ugyanolyan terméket több tucat vagy akár több száz bolt is árulhat, más áron és más feltételekkel. Aki az egyszerűbb megoldást keresi, inkább a Pandawillhez hasonló helyeken nézelődjön- talán 5 százalékkal magasabb az ár, viszont kiválasztod a terméket, kosárba teszed, kifizeted és várhatod a postást.

6. Az Aliexpressnél viszont már a keresés is komoly hadművelet. Ha beírod a termék nevét, kidob sok találatot. Rendezed árra, de kiderül, ami elsőre olcsóbbnak tűnik, ott felszámítanak postaköltséget, míg máshol ingyen van a posta. Aztán kiderül, valahol becsapósan a termék korábbi generációját árulják. Van, ahol kiegészítőkkel együtt lehet rendelni. És persze a boltoknak van értékelése is: aminek sok, pozitívan értékelt tranzakciója van, attól érdemesebb rendelni, még akkor is, ha árnyalatnyival drágább. Szóval inkább kétszer nézd át mint egyszer pontosan honnan és pontosan mit rendelsz. Az eBay-en ugyanúgy ott vannak ezek a cégek és termékek, ugyanúgy vannak jóra értékeltek és alig ismertek, ugyanúgy vannak ingyen postázók. Szerencsére az Aliexpress is kínál védelmet a meghiúsult vásárlásokra és az eBay is jó ha PayPallal fizetsz, de ha bizonytalan vagy, inkább ne hagyatkozz ezekre és ne rendelj. Eleve nem árt, ha olyan bankszámláról (alszámláról) bonyolítasz ilyen üzleteket, ahol nem a teljes vagyonodat tartod. Egy bolti bevásárlásra se úgy mégy, hogy kitömöd a pénztárcádat pár millióval.

7. Mit érdemes venni? Bevallom őszintén, én egy bizonyos értékhatár felett semmit nem rendeltem még, mert azt gondolom, a komoly termékhez nem árt a terméktámogatás sem. Lehet, elsőre olcsóbbnak tűnk a szupernek ígért ötvenezres telefon, de ha mégse jó, nem olyan könnyű reklamálni. Visszaküldöd Kínába? Nem lesz olcsó mulatság. Sokan pedig a képeken roppant csinosnak látszó ruhákkal, cipőkkel, táskákkal jártak pórul. Ha egy ötdolláros cicanadrágról vagy pólóról van szó, vállat vonhatsz, de amikor kiderül, hogy a báli ruhának szánt darab vacak rongy, az bosszantó. Komoly irodalma van az ilyen csalódásoknak...

8. Szóval a kínai rendelésnek mindig van egy kis rizikófaktora. Egy-két dolláros aprósággal, pláne ingyen postával bátran lehet kísérletezni, a jó értékelésekkel bíró műszaki cikkekből is ki lehet fogni jókat. Olyan kiegészítőkkel, amelyek afféle fogyóeszköznek számítanak (például szelfibot, USB kártyaolvasó, hasonlók), általában nem lehet nagyot csalódni. Sokan rendeltek, rendeltünk Kínából, és aki ésszel választ, többnyire elégedett. Más kérdés, hogy aki nem dönt megfontoltan, az itthon is össze tud vásárolni mindenféle marhaságot.

9. Az olcsónak tűnő termék árát jelentősen megdobhatja, ha vámot és forgalmi adót kell fizetni rá. Nem kell ezen megsértődni, ez a törvény- ha kiszabják, akkor bizony nagy tétel. Filléres termékeknél nem szokott ilyen gond lenni, tehát ez is amellett érv, hogy inkább olcsóbb termékek közt keresgélj. Kapsz majd egy értesítést a vámolásról, a vásárlásról szóló bizonylat alapján szabják ki a fizetendő összeget, intézheted elektronikusan, megy minden gördülékenyen. Ha rendelsz, számolj ezzel a tétellel is, kalkuláld bele a rendelésbe. Amennyiben így már nem is látszik olyan olcsónak, fontold meg inkább.

10. Semmiképpen ne akarj kereskedni ezekkel a dolgokkal, hacsak nem hivatalosan, legálisan intézed. Az, hogy egyszer rendelsz valamit, okés. De üzletszerűen csinálni már nagyon más tészta! Az meg inkább szánalmas kategória, amikor valaki magyar oldalon hirdeti a maga kis hasznával a Kínából rendelt dolgot, 5-6 hetes átfutási határidővel- akkor inkább rendelj közvetlenül te magad. Semmivel több garanciát nem vállal az ilyen magyar "kereskedő", és előre kell kifizetned mindent, miközben nem véd meg semmi az átveréstől.

11. Szóval ésszel és megfontoltan rendelj, normális határok között mozogva. A legnagyobb csalódást az okozza, amikor valaki teljesen esztelenül költekezik, például esküvői ruhát rendel Kínából. Azt hittem, ilyen marhaságot azért nem nagyon csinál senki, de aztán annyi ilyen sztoriba futottam bele, hogy rá kellett jönnöm: igenis érdemes a nyilvánvaló dolgokra is felhívni a figyelmet. A józanságot ilyenkor sem pótolja semmi...