A csapból is a szinglitémák folynak, de ne legyenek illúzióink, nem a magányosak támogatása a cél.

1. Eleve problémás, kit nevezünk szinglinek. Egyedülálló emberek, eddig rendben van- de lehet valaki egyedül úgy, hogy eközben párt keres, vagy azért, mert megözvegyült, netán egyszerűen így érzi jól magát. És eleve,  hány éves kortól indítsuk a szingliséget? Egy 17 éves középiskolás aki épp nem jár senkivel, az szingli?

2. Ezer és egy élethelyzet lehet tehát amögött, hogy valaki épp nincs kapcsolatban. Semmiképpen sem tennék egyenlőségjelet azok közé, akik kétségbeesetten keresnek társat illetve azok közé, akik megtalálták már az igazit, ám az elhunyt, és nem is akarnak helyette senki mást- a maguk részéről életük végéig hűségesek maradnak. Egyáltalán nem szenved mindenki az egyedülléttől, mint ahogy a kapcsolatoktól sem várjuk ugyanazt: az egyik ember házasságra és sok gyerekre vágyik, a másik egy laza partnerségre.

3. Sőt, létezik virtuális szingliség is. Bizonyára te is ismersz olyan párokat, ahol a két ember akár egy fedél alatt is él, de nincsenek igazi közös terveik, közös álmaik, minden fillért elszámolnak egymás felé, nyilvánosan nem látni hogy megfognák egymás kezét, és ha beszélgetsz velük, kiderül, nem is osztják meg egymással mindennapjaikat. Van, aki a hosszú évek alatt egyszerűen elhidegül a másiktól, és egyszerűen csak kényelemből nem lép tovább, mások eleve csak úgy elvannak egymás mellett. Ez a fajta lét nekem nem sokkal tűnik jobbnak, mint a szingliség- sőt, bőven akad egyedülálló ember, aki sokkal jobban érzi magát náluk, hiszen nem örlődik egy semmit sem nyújtó kapcsolatban.

4. Az ún. társadalmi elvárásokkal teljesen felesleges foglalkozni. Ez egy megfoghatatlan dolog, ráadásul abszolút kultúrafüggő- még egy országon belül is totál eltérő lehet, mondjuk nálunk Budapesten és egy vidéki faluban! A körülötted levők lehetnek jószándékúak vagy kárörvendők, ám az teljesen mindegy, hiszen az életedet te éled, és nem számít, más minek nevez téged vagy hova sorol be. 

5. A szingliség inkább egy kereskedelmi fogalom: ha megnézed, a szinglikönyvek, szinglifilmek szinte mindig párt kereső harmincas nőkhöz szólnak. Azon belül is azokat célozzák, akiknek van pénze. Ebben az életkorban már valakinek lehet egy karrierje, egzisztenciája, ám ha évek óta magányos, akkor sok szempontból kiszolgáltatott. 

6. A szingli egy remek kis célcsoport. Vannak egyrészt a bánatos szinglik, akik lelkesen lájkolják és osztják az bölcselkedő oldalak közhelyeit, mindenféle romantikus könyvet összevásárolnak és persze elmennek önismereti képzésekre meg hasonlókra. Állandóan a neten lógnak, ott élik a társadalmi életüket, nagyon jól mozgatható online közösség építhető rájuk. Ha pedig a szinglik megtalálják álmaik hercegét, remekül el lehet adni nekik az esküvőhöz kapcsolódó szolgáltatásokat, és majd évek múltán mindenért aggódó, fórumokat bújó anyuka lesz belőlük, akiknek másféle termékeket lehet kínálni jó pénzért.

7. A büszke, öntudatos szinglik tömegében is van ám fantázia. Ők nem zokogják tele a párnájukat amiért nem találták meg a Nagy Őt, sőt, lelkesen vetik bele magukat az életbe. Eljárnak bulizni a barátnőkkel, közösen utaznak egzotikus helyekre, lelkesen vásárolnak menő cuccokat. Kényeztetik magukat, eközben szépen költenek, és ugyanúgy lehetnek boldogok mint bárki más. Nincs megírva, hogy mindenkinek kötelező ugyanazt az életet élni, de nekik van ahhoz pénzük, hogy valakik jól keressenek rajtuk... 

8. A te életedről te magad dönts. Ne dőlj be a szinglimítoszt kihasználó cégeknek, embereknek. Megoszthatsz annyi édes-bús idézetet amennyit akarsz, de mielőtt megteszed, nézd meg, hány ezren tették meg még ezt. És akkor gondolkodj el rajta: biztos egy csapatba akarsz velük kerülni? Ne dőlj be a pillanatnyi lelkiállapotodnak hízelgő szlogeneknek és közhelyeknek, ne légy te a pusztán célközönségként kezelt szingli, akinek minden eladható.

9. Ha valóban többet érsz, akkor jól érezheted magad a bőrödben egyedül is, társsal is. No meg végig tudod gondolni az életedet, a céljaidat anélkül, hogy meditációval fűszerezett luxus szinglinyaralásokon keresnéd önmagad. Ettől még persze mehetsz bárhova, csinálhatsz bármit, csak kezeld a helyén a dolgokat: az, hogy támogatnak téged, csak másodlagos, elsősorban keresni szeretnének rajtad. Ezért találkozunk lépten-nyomon a szinglimítosszal...