Érdemes pár dolgot végiggondolni, mielőtt politikai csatározások kereszttüzébe kerülsz a közösségi oldalakon, fórumokon.

1. Számomra van egy nagyon fontos alapszabály. A Facebookon többnyire barátok, jó ismerősök, családtagok láthatják a megnyilvánulásaimat. Több éves, akár több évtizedes kapcsolatok ezek- együtt jártunk iskolába, együtt dolgozunk, együtt utazunk, gyakran járunk össze. Amikor valami megosztó ügyben nyilvánulhatnék meg, eszembe jut, olyan emberek tettei mellett vagy ellen foglalok állást, akiket valójában nem is ismerek, akik valójában nem törődnek azzal, én mit gondolok róluk. Saját érdekeiket védő politikusok szekerét tolom, nem feltétlenül tiszta szándékú publicisták cikkeit osztom meg, bajkeverők füllentésekkel teli bejegyzéseit terjesztem- eközben meg elvesztem számomra fontos emberek barátságát. Gyakorlatilag a semmiért. Ráadásul úgy, hogy szemtől szemben beszélgetve kiderülne, hogy nem is állnak olyan távol az álláspontjaink. Mi, szemben a politikusokkal, képesek vagyunk közös nevezőt találni. Szóval mielőtt esztelenül posztolgatnál, gondold meg, tulajdonképpen kinek az oldalára állsz, és kikkel fordulhatsz szembe?

2. Ám kétségtelen, néha az ember nem akar csendben maradni. Nem is állítom, hogy mindig ez legyen a cél, de ha megszólalsz, akkor tényleg olyan ügyben, amit fontosnak érzel, és amiben számíthat a véleményed. Emberek vagyunk, különféle elvekkel és világképpel, és néha úgy érezzük, ki kell mondani ami a szívünket nyomja. Nem biztos, hogy erre egy üzenőfal a legjobb médium, ám ez a mindennapi életünk része, tehát itt is megtesszük. Időnként egyszerűen jó felvállalni, miben hiszünk vagy mi az, amit markánsan elutasítunk.

3. A véleményed viszont legyen megalapozott. Csak egy példa: volt mostanában pár sokszor megosztott, vihart kavaró videó, interjú. Mielőtt verni kezdenéd a billentyűzetet hogy bekapcsolódj a vitákba, először vedd rá a fáradtságot, hogy megnézed az érintett felvételeket. Mielőtt helyeslően lájkolsz egy publicisztikát a határozott cím miatt, el is olvashatod akár. Elég sokan kattintgatnak, osztanak úgy meg dolgokat, hogy valójában nem nézik meg, nem olvassák el azokat. Az ilyen "állásfoglalás" azért elég csekély értékű...

4. Nyugodtan olvass tudatosan. Ki lehet szűrni a jórészt kattintásvadászatra készült bombasztikus címeket, és a szélsőségesen egyoldalú, kamu híreket terjesztő oldalakat. Amikor valami információ bizonytalan forrásból származik, bátran nézz utána, keress rá, és ha nem vagy meggyőzve a hitelességéről, ne égesd magad a megosztásával.

5. A szélsőséges, elvakult álláspont oldaltól függetlenül problémás. Meglehetősen összetett világban élünk, azaz ritkán van egy általános igazság. Könnyen lehetne példákkal dobálózni, szokás például több milliós embercsoportokat egységesen ugyanazokkal a jelzőkkel minősíteni, miközben nyilván bőven akad köztük olyan, akikre pont az ellenkezője igaz. Mindig vannak gyakrabban előforduló, jellemzőbb dolgok, de sose feledd, amikor te ezek alapján minden egyes embert megítélsz, te ugyanúgy megítéltetsz egy csoport tagjaként, hiába érzed úgy, te más vagy.

6. Miután te így felvértezted magad információkkal, nézd meg, kivel keveredsz vitába. Ki az, akivel szoktál találkozni, és egy sör mellett is átbeszélhetitek a világot? Ki az, akiről tudod, úgyis csak beléd köt? Ki az, akiről tudod, hogy a saját neve leírásához is ostoba, teljesen értelmetlen vitázni vele? És ki az, aki ilyen bejegyzéseket nem olvas, tehát nem tudja, hogy érdemes utánajárni a tényeknek, csak botor módon szaporítja a szót, de nem mond semmit? Ha úgy gondolod, hogy meg tudod változtatni az igazán elvakultakat és a reménytelenül hülyéket, akkor sok szerencsét kívánok ugyan, de szerintem még sokat fogsz csalódni az életben. Szóval lehet hinni a húsvéti nyusziban, de én úgy gondolom, akivel felesleges vitázni, annak az okoskodására kár is reagálni. Annál szebb nem történhet, mint amikor a kellemetlen alakok eltűnnek a beszélgetésből, mert megunják, hogy senki nem foglalkozik velük.

7. Ha már a vita szóba került, ahol több álláspont is felmerülhet, el kell áruljak egy rossz hírt: te is tévedhetsz. Fontos, hogy ez nem tragédia! Hidd el, nálad okosabbnak tartott emberek is változtattak a véleményükön, persze észérvek hatására. Annyi minden történik a világban, hogy egyszerűen nem lehetsz tisztában valamennyi információval. A tévedés elismerése a barátaid szemében nem tesz kisebbé, aki meg azt lesi, hol köthet beléd, az mindenképpen talál rá alkalmat. Ha megfogadtad a fenti pontban leírtakat, és nem reagáltál rá korábban, ezután sem kell vele törődnöd.

8. Végső tanácsom az, hogy inkább előbb mint utóbb engedd el ezeket a közéleti jellegű csetepatékat. Különösebben előbbre nem visznek, és annyi fontosabb dolog van a te személyes életedben, amire érdemesebb időt szánni. Lóghatsz pár órát a politikai fórumokon vagy olvashatsz egy jó könyvet, együtt lehetsz a családdal, sportolhatsz- a te dolgod, mire szánsz több időt.