Néhány fontos tényező, amit figyelembe kell venned parlamenti, önkormányzati választások előtt.

1. Először is a saját értékrendeddel légy tisztában. Tudd, miben hiszel, mik a számodra fontos értékek, mert ezek hiteles képviseletével bízod majd meg a képviselőidet.

2. Ehhez meg kell ismerkedned a pártok által képviselt irányvonallal is. A sok-sok független sajtótermék beszámolóiból megtudhatod, melyik párt mihez ragaszkodott következetesen az elmúlt 25 évben (vagy rövidebb időben, ha esetleg fiatalabb pártról van szó). Olvass régebbi és frissebb nyilatkozatokat is, emellett pedig a benyújtott törvényjavaslatok, a megszavazott törvények is sokat elárulnak, mert ezek a tényleges döntések. 

3. Választókerületed vagy önkormányzati területed képviselőjének tevékenységét is végig tudod követni. A megszólalásaiban mennyire volt tetten érhető, hogy a te érdekeidet képviseli? Mikor ment szembe a párt irányvonalával, amikor a te területednek az hátrányos volt? Hányszor szavazott inkább a lelkiismeretére hallgatva a párt utasításával szemben? A parlamentben vagy az önkormányzatban hányszor emelt szót a korrupció ellen, hány gyanús közbeszerzést akadályozott meg? Amennyiben javaslattal, észrevétellel fordultál hozzá, milyen gyorsan válaszolt és mennyiben építette be ezeket munkájába?

4. Ismerkedj meg alaposan a választási programokkal. Nézd meg a korábbiakat, mi valósult meg a tényszerű ígéretekből. Kérd számon a képviselőkön amennyiben valami nem úgy lett, mint ahogy ígérték. Nézz utána, hányan mondtak le, miután nem tudták képviselni az érdekeidet. A következő választásra vonatkozó programok hiteles, tényszerű számait is nézd át, döntsd el, melyik terv a szimpatikusabb, mire fordítanál több pénzt te magad. 

5. A független sajtóból értesülhetsz a szakmai alapú vitákról, amelyeket a szemben álló pártok képviselői folytatnak. A tényszerű érvelések valamelyike esetleg meggyőzőbb lehet a számodra. 

6. A képviselőjelöltek személyével is behatóbban megismerkedhetsz. Mindegyikük alapos, részletes és valós vagyonnyilatkozatot tesz közzé, amiből láthatod, ki is ő és mit ért el idáig. Természetesen a szakmai önéletrajz is fontos, mert abból ki rajzolódik, hogy a civil életben milyen eredményeket tud felmutatni, mire alapozva kíván a közéletben is érvényesülni.

7. Akár számszerűen is összesítheted a választási ígéreteket, akár pártéról, akár képviselőéről van szó. A táblázatban láthatod, ki mire fekteti a hangsúlyt a döntéseiben. Felhívhatod a párt illetve a képviselőjelölt figyelmét arra, hogy amennyiben úgy látod hogy eltér a vállalásaitól, akkor fel fogod szólítani mandátuma visszaadására.

8. Természetesen nem kell hirtelen döntened ebben a kérdésben, hiszen az ország sorsát teszed fel a téged hitelesen képviselő emberekre. Rajtad múlik, milyen irányba fejlődünk tovább! Tehát ne kapkodd el, aludj rá egyet.

9. És miután felébredtél, rájössz, ez nálunk így nem működik. Független sajtó? A saját körzetéért kiálló, lelkiismeretére hallgató, visszahívható képviselő? Alapos, részletes, tényszerű választási program amit számon lehet kérni? Ilyesmi tényleg csak az álmokban létezik.

10. A döntés tehát jelentősen leegyszerűsödik: kinek tetszik jobban a frizurája, ki az elnöke a kedvenc sportágad szövetségének, netán kinek a füllentései szórakoztatnak a leginkább? A jolly joker pedig a pénzfeldobás. Esetleg hagyod a fenébe az egészet.