A fiúk csajokat akarnak felszedni, a lányok meg akarják találni a nagy Őt- mindenki párra vágyik. Ám csak látszólag tűnik úgy, hogy mindenkit egyféle cél vezet, mert ha így lenne, könnyebben menne az ismerkedés. Én most pár apró tippet gyűjtöttem össze- nem garantálom, hogy elolvasásuk után rád talál az örökké boldog szerelem, de esetleg lesz olyan köztük, ami elgondolkodtat.

1. Nem akarjuk mind ugyanazt. Szó nincs róla, hogy a fickók számára az ismerkedés célja kizárólag hibátlan alakú lányok egy éjszakás ágyba vitele lenne, míg a nők minden egyes hímneműt látva azt latolgatnák, hogyan festenének egymás mellett egy esküvői fotón. A dolog sokkal összetettebb, és kortól, helyzettől, felfogástól függ, mi az, amit valaki igazán akar.

2. Először is légy önmagaddal őszinte. A barátnőidet hülyítheted azzal, hogy csak lazán flörtölsz, miközben valójában ezer oldalas terveid vannak különféle mindenkit lenyügőző kézfogók forgatókönyveivel. A füllentésekkel az a baj, hogy sokszor elhiszik őket. A laza kalandos dumádat komolyan vevő pasi nyilván világgá szalad, amikor a második randin nekiszegezed a kérdést, legyen-e masni a nyoszolyólányok ruháján? Nem állítom, hogy a legrendesebb fiú meg ne riadna amikor lerohanod a közös jövő felvázolásával, de a tiszta beszéd fontos. (Annak a részéről is, aki csak ágyba akar bújni!) Ha a másik egyértelműen csak alkalmi kapcsolatban gondolkodik, te meg nagyon nem, és ezt tudjátok is, a döntés még mindig a ti kezetekben van, ám nem csapjátok be egymást. Két felnőtt ember az ellenkező célok ellenére belemehet valamibe, míg ha az egyik fél eleve megvezeti a másikat, abból ritkán sül ki jó.

3. Tudom, hogy baromi nehéz őszintének lenni. És sokszor a dolgok csak úgy alakulnak maguktól- az ember nem mondja ki, hogy hány évre tervez, csak sodródik az eseményekkel és lesz ami lesz. Bizonyos helyzetekben viszont kell az őszinteség. Ismertem embert, akinek a barátnője előjött azzal, hogy gyereket szeretne. A fickó némi vívódás után bevallotta, ő nem. Elváltak az útjaik, a lány esélyt kapott arra, hogy olyan embert találjon magának, akivel családot alapíthat. Hiába tűnt elsőre kegyetlennek a pasi, valójában egyenesebb volt mint azok, akik éveken át elodázzák a döntést, és mire kimondják, igazán mit akarnak, késő. Netán belemennek valamibe, amit nem is akarnak, aztán otthagyják a nőt a kicsi gyerekkel.

4. Mivel nem mindig vagyunk őszinték, sokan előítéletekkel ismerkednek. A 30-40 közötti nőket kerülik, mert "azok úgyis csak a gyerekre hajtanak", a fiatal huszonéves pasik megbízhatatlanok és nem gondolkodnak hosszú távon, és így tovább. Pedig ez vagy igaz, vagy nem. Amit persze magadban sem tisztázol, azt nehéz lesz őszintén elmondani, szóval visszaugrok az elejére: először te tudd, mit akarsz! Nem magasabb rendű a házassági szándék mint a futó kapcsolat, kizárólag a te értékrended számít, csak nézz szembe magaddal. Aki nem akar semmit, az pedig ne várjon semmit, örüljön, ha jut neki bármi.

5. Vannak nagyon okos alapszabályok: nem ismerkedünk munkahelyen, nem keveredünk kapcsolatba házasokkal, és így tovább. A bökkenő az, hogy ezeket elméletben egyszerűbb betartani, mert bárhol rátalálhat az emberre a szerelem- ott is, ahol nem kerestük. A kérdés nem az, honnan indulunk, hanem hova juthatunk el. A munkatársból is lehet szerető házastárs, de ha csak alkalmi, csúnyán végződő kapcsolatra van kilátás, tényleg kerülni kell. A tartós kapcsolatban élővel is előfordulhat, hogy akármilyen okból rossz irányba halad az élete, és az új partnerrel találja meg a harmóniát. Ha viszont valakire csak a kispadról beugró örök szerető szerepe vár, akkor azt nem szabad felvállalni.

6. Nem kell lenyomozni a másikat, de az őszinteséghez hozzátartozik, hogy egy komolynak induló kapscolat esetén tudd, kivel állsz szemben. Aki eltagadja a feleségét, családját, akiről később derül ki, hogy fűvel-fával összeállt, arra nem kell időt pazarolni. Persze, majd a te szerelmed megváltoztatja- sok csalódott éved fog rámenni, amíg rájössz, ez nem így működik. Inkább élj egyedül méltósággal, mint folyamatosan megalázva, kihasználva.

7. Ismerkedni bárhol lehet. Tényleg. Buszon, munkahelyen, baráti társaságban, utazáskor, tanfolyamon. Nem feltétlenül filmbe illő módon, villámcsapásként csap le rád a nagy érzelem, néha egyszerűen csak nyitottnak kell lenni, és hagyni, hogy menjenek a dolgok. De egy alapvető érzés akkor sem árt- nem feltétlenül szimpátia, lehet az elsőre ennek az ellenkezője is. A közömbösség viszont elég rossz kiindulási helyzet. Nem állítom, hogy ilyenből ne lehetne kapcsolat, mert a világon minden előfordulhat, de jellemzően aki nem érdekel most, az nem lesz számodra érdekesebb 20 év múlva se. Azokból könnyen lehetnek megcsalt párok, akik csak átmenetileg voltak jók, és nem kötődik hozzájuk a hűtlen fél igazán.

8. Adhatsz magadnak nagyobb esélyt az ismerkedésre azzal, hogy nem csak a megszokott baráti körben mozogsz, ahol már mindenki elkelt. Próbálj nyitni új közösségek, új hobbik felé. Keress olyat, ami tényleg érdekel! Alapvető célod az legyen, hogy eleve jobban érezd magad mint ha a négy fal között emésztenéd magad. Aztán ha valami más is kialakul, az csak plusz. Azzal gyorsan le lehet bukni, ha valaki csak csajozni-pasizni akar- például egy zumbaórára beszivárgó fickó, aki legesleghátul áll meg, rálátással a lányokra. Próbálj olyasmit keresni, ahol valóban kialakul valami közösség, nem csak együtt ugrálnak egy órán át, és aztán mindenki megy a dolgára. Viszont egy futóklub, egy túrázó társaság, netán egy búvártanfolyam alkalmat teremt arra, hogy jó embereket ismerj meg, akikkel akkor is jó együtt lenni, ha párt nem találsz köztük. Ha ezt a célt elérted, már megérte, de ha szétnézel, több embert találsz az ismerőseid között, akiket az ilyen közös érdeklődés hozott össze. Nagy előny, hogy egy ilyen, kicsit összeszokottabb csapatban azért ismerik egymást az emberek, és ha újként is csöppensz bele, tudni fogod, ki kicsoda. Nem tudnak eltagadni előled családot, és arra is lesz aki figyelmeztessen, a kinézett pasi vagy csaj mindenkivel összeállt már előtted.

9. A netes ismerkedés nagy zsákbamacskája pont az, hogy egy becenevet látsz meg jó esetben egy korrekt profilképet. Abba ne menjünk bele, hogy kevesen választanak az előnytelen oldalukat felvillantó fotókat, mert te sem olyat töltesz fel magadról. Ez része a játéknak, ennek tudatában megy el az ember az első randira. Azon túl lehet lépni, ha valakinek rossz a frizurája, netán van egy kis súlyfeleslege. Aki meglát benned valamit, akit megragad a személyiséged, az ragaszkodni fog hozzád a hibáiddal együtt. A gond az, amikor valaki "elfelejti" a gyerekeit, például. És még ez a jobbik eset, mert akármilyen rögeszméssel is összehozhat a sors. Ezek kivédésre nincs tökéletes recept. Érdemes a megérzésekre odafigyelni, és persze észlelni a jeleket. Aki estefelé mindig elérhetetlen, aki rettentően kerüli, hogy bármelyik ismerőse találkozzon veled, az talán rejteget valamit.

10. Ami már az elejétől fogva gyanús, vagy nagyon méltatlan a számodra, arra nemet kell mondani. Aki szeret, felvállal téged, akar téged, bizonyít. Az ígérgetés viszont nem bizonyítás. Inkább nézz meg egy romantikus filmet, szipogj rajta egy kicsit, mint hogy ismerőseid sajnálkozva súgjanak össze a hátad mögött, amikor látják, milyen kapcsolatban vergődsz. Magányos emberként van esélyed arra, hogy megtaláld az igazit, ha viszont a rossz emberre fecsérled az éveidet, akkor nincs. Hidd el, hiú remény abban bízni, te nevelsz rendes férfit vagy nőt abból, aki sose volt az.

11. Ne legyenek mániákus elvárásaid mielőtt ismerkednél. Ha csak az álmaidban létező partnert akarod megtalálni, akkor sokat fogsz csalódni. Nincsenek konvenciók amihez ragaszkodni kell, engedd hogy abból váljon szőke herceg, aki elsőre nem tűnik annak.

12. Sose feledd azt a fontos alapszabályt, hogy aki egyedül él, az nem feltétlenül boldogtalan, és akinek van valakije, annak is lehet borzalmas az élete. Nem az a mérce, hogy a Facebook profilodon azt jelölöd-e be, hogy kapcsolatban vagy. Számos tönkrement házasságú ember gondolja azt, bár lett volna annyi eszük, mint azoknak a magukhoz és másokhoz őszinte, alapvető elvekhez ragaszkodó embereknek, akik nem kötöttek rossz kompromisszumot csak azért, hogy párt találjanak. És ez most nem kincstári vigasztalás, hanem tényleg így van. Olyan buta közhelyeket nem mondok, hogy élj harmóniában magaddal és rádtalál az igazi- te is láttál már pont elég romantikus képet ilyen feliratokkal, amiket sokan lájkolnak, jellemzően azok, akiken ezek az ócska dumák egyáltalán nem segítettek. Azt sajnos nem garantálhatja senki, hogy megtalálod a másik feled. Te elsősorban azért tehetsz, hogy nyitott vagy a jó dolgokra, akár kapcsolatban, akár egyedül élve találnak meg azok. Ha viszont csak becsapod vagy sajnálod magad, esélyed sincs a boldogságra.