Minden, amit tudni szeretnél a netes bölcsességek helyes kezeléséről.

1. Ne fogadd meg a tanácsokat. Tudom, pont ezen a blogon hülyén hangzik, de a kiindulópont legyen ez. Soha nem tudhatod, miféle ember milyen szándékkal írogat mindenfélét össze-vissza. Szóval minden olvasottal kapcsolatban először legyél szkeptikus, és ha nem akarod az időt arra szánni, hogy átgondold a tanácsokat vagy utánajárj a forrásnak, inkább ne törődj velük.

2. Fogadd meg a tanácsokat. Ugyanis ha tényleg értelmeset olvasol, időt szánsz arra, hogy kihámozd belőle azt, ami neked érdekes és fontos lehet, és be is tudod építeni az életedbe, hülye lennél nem hasznosítani a tudást. 

3. A hangulatos képekre írt egy-két soros megkapó idézetekkel ne törődj. Hazugság, hogy megváltoztatják az életedet, hogy erőt adnak, hogy új inspirációval látnak el. Ha neked egy olyan értelmetlen közhely jelent fordulópontot az életedben, hogy "Elsősorban önmagad légy, ha azt akarod, hogy önmagadért szeressenek", akkor nem tudom, mivel töltötted az eddigi éveidet- de hogy gondolkodással nem, az biztos.

4. A fentiekből következik, hogy ne a nyálas, semmitmondó szavak hassanak rád, hanem azok amelyek elsőre akár bántónak tűnnek. Ha ostobaságot csinálsz, ne lepődj meg, ha valaki rámutat a butaságodra. Be lehet csomagolni szép körmondatokba az igazságot, de minek? Ha már hallgatsz valakire, akkor olyanra figyelj, aki nem ködös általánosságokat hord össze, hanem valami kézzelfoghatót is mond. Akár a saját életéből vett példákkal illusztrálva!

5. Bizony ciki, amikor rájössz, az imádott bloggered, aki annyi mélyenszántó gondolatot ír szerelemről, az igaziról, soha nem tesz említést arról, ő kinek az oldalán találta meg a boldogságot. Gyakran elvált, különféle rossz kapcsolatokban őrlődő, végtelenül magányos emberek bölcselkedéseibe kapaszkodsz, miközben te valójában esetleg sokkal kiegyensúlyozottabb életet élsz. Komolyan hiteles számodra egy olyan spirituális tanító, aki leírja, mennyire jó döntés volt tőle, hogy gyermekeit válása után az apjuknál hagyta, mert így tiszta lappal kezdett új életet valahol messze?

6. A hitelesség a kulcs. Az olyan tippek és tanácsok, amelyek úgy kezdődnek, hogy "valahol találtam és érdekesnek gondoltam", azaz nem a szerző, hanem túlnyomoróészt valaki más gondolatain alapulnak, eleve keltsenek gyanút. Aranyos, amikor egy testes ember oszt meg máshonnan gyűjtött életmódváltási tanácsokat, de mennyivel menőbb, amikor sikeresen lefogyott blogger egészíti ki saját tapasztalataival a másoktól tanultakat!

7. Szóval amikor bármit elolvasol, légy inkább kritikus: a szöveggel szemben, a szerzővel szemben és persze önmagaddal szemben. Hámozd le a mázat a túl általános dolgokról, és esetleg kiderül, a magvas gondolatok mögött nincs semmi értelmes vagy a mindennapokban hasznosítható. Ha valaki nagy magabiztossággal ír konkrétumokról, például a rákgyógyításról vagy a hegymászásról, nyugodtan próbálhatsz utánajárni, ki ő, és ugyan miért kellene komolyan venned. És a lényeg: légy kritikus magaddal szemben. Ha valami tényleg érdekeset olvasol, akkor ne csak bólogass, hanem tedd fel magadnak a kérdést: erre magamtól miért nem jöttél rá? Miért egy nethuszár döbbent rá arra, hogy okosabban kéne élned? 

8. Azért semmit ne vegyél túl komolyan. Ha valaki elolvassa a fentieket, nem lesz egy csapásra guru, és ha az első sor után abbahagyta volna, akkor sem szalasztotta volna el élete egyetlen lehetőséget a boldogság megtalálására. Ha eljutottál ide, nyilván kíváncsi vagy, érdeklődő, esetleg csak unatkozol- bárhogy is, megvan a lehetőséged arra, hogy ilyesmivel töltsd az időt. Sose rosszabb kiindulást! Ha van szándék, nyitottság és idő, abból akár nagyon jó dolgok is kisülhetnek.