Pár praktikus gondolat, ha meg akarsz szabadulni a súlyfeleslegtől.

1. Felejtsd el a "kúra" szót. Minden olyan egy-két hetes fogyókúrának hazudott módszer, ami azt ígéri, hogy ugrásszerű változást érsz el, átverés. Csak egy logikus példa: két hét alatt szedted fel a pluszkilóidat, vagy valahogy évek alatt kúsztak fel rád? Nos, ha az utóbbi, akkor nem esélyes az sem, hogy eltűnni majd pár nap alatt fognak. Ugyanúgy felejtősek a sztárok nevével reklámozott diéták- az a munkájuk, hogy jól nézzenek ki, rendelkezésükre áll személyi edző, táplálkozási tanácsadó, no meg persze sminkes és stylist. Melletted is ott van a profi stáb? Szóval abba bele se kezdj, ami egyből kamuszagú.

2. A megoldás az, hogy hosszabb távon próbálsz életmódot váltani. Úgy gondolkodj, hogy az új szokásaid ne két hét, hanem két év, vagy két évtized múlva is részei legyenek a mindennapjaidnak. Lehet ez az, hogy apró lépésekben változtatsz az arányokon, például több zöldséget eszel. Persze a nagyon apró változtatásoktól kár csodát várni: ha diétás kólával kéred az óriás hamburger menüdet, az még kevés a hihetetlen fogyáshoz. Könnyen követhető, praktikus módszer, ha egyszerűen kevesebbet eszel: van, aki például a harmadolós módszerrel tudott fogyni, azaz amit kivett, annak a harmadát egyből vissza is tette. Később már magától is tudja az ember, a kevesebb is elég.

3. Eleve nem árt, ha az ember eljut oda, hogy nem az étkezés mennyisége körül forog az élete. Lehet jókat enni rendszeres túlzabálás, sűrű nassolás nélkül is. 

4. A sokféle csodaétrend kapcsán azért le kell szögezni, hogy a szélsőségesen extrém agymenések kivételével szerintem több alternatíva is beválhat. Ha például úgy akarsz fogyni, hogy reggelire két kanál szódabikarbónát eszel, ebédre meg egy pohár hígitott almaecetet, kétségtelen, hogy egy idő után mindenki rólad fog beszélni, mert úgy megbetegíted magad. Ám a többi, a vegán étrend, a paleolit, a mediterrán diéta, a szénhidrátcsökkentő meg mittudomén milyenek vannak... Szóval gondolj arra, hogy emberek évmilliók óta élnek és éltek. Jégkorszakok idején is. Manapság élnek hegységekben, a sarkkörön, trópusi szigeteken és az egyenlítő mentén is. Mindenhol egészen mások az életfeltételek, mindenhol mást esznek (elképzelhetjük, mennyi tengeri halat esznek Tibetben, és mennyi zöldség kerül az asztalra az eszkimóknál), mégis életben maradnak. És az ember bravúrosan képes alkalmazkodni. Ha valakit Norvégiából Indiába küldenek melózni, hamarosan hozzá tud szokni az ottani ételekhez- és fordítva. Szóval nincs "egyetlen, az ember számára megfelelő étrend". És nem is kell hogy legyen, már csak az egyéni érzékenységek és az egyéni ízlés miatt sem. Aki nem szereti a halat, azt ne kényszerítsük rá, csak azért, mert elvileg egészséges. Amelyik diétát nem tudod megszeretni, azt felejtsd el vagy módosítsd, mert úgysem tudod hosszú távon az életed részévé tenni.

5. Ami viszont jó, ahhoz nyugodtan ragaszkodhatsz. Ha bevált valami, amitől fittnek érzed magad, a fogyásban is segít, akkor ne csak otthon készíts olyan ételeket, rendeld azt étteremben is, munkahelyedre is azt vigyél magaddal.

6. Viszont ne legyél rabja semmilyen mániákus, merev szabályrendszernek, ami szinte már vallás. Külföldön bátran megengedhetsz magadnak új ízeket, és ne szenvedj amiatt se, hogy soha az életben egy szelet sütit meg nem eszel, mert akkor "bűnbe estél".

7. Ha már hatékonyabban akarsz változtatni magadon, nem az esztelen önmegtartóztatás a kulcs, hanem az életmódváltás másik fele: a mozgás. Itt is ugyanúgy igaz, hogy nincs kéthetes alakformáló csodamódszer, ami napi öt perc időráfordítással kisportolt embert csinál belőled. A folyamatosság, a rendszeresség a lényeg, ami apró lépésekkel is elkezdhető: több séta, több lépcsőzés, aztán néha egy kis bicikli. Le lehet járni edzőterembe, el lehet menni csoportos órákra. No és nyaraláskor is úszhatsz pár hosszat, elmehetsz hosszabb túrákra és így tovább. Később magadtól is egyre lelkesebben keresed majd a sportolási lehetőségeket.

8. Ám itt is kerülni kell a szélsőségeket. Nem kell addig edzeni, amíg az ember megsérül, időt kell szánni a pihenésre is. A mozgás váljon az életed részévé, de örömöt adjon, ne kötelességszerűen, kínlódva csináld. 

9. Az életmódváltást fogd fel úgy, hogy éppen olyan lassan, de biztosan érhetsz el jó irányú változást, mint ahogy fokozatosan váltál egyre tunyábbá. Egyre kevesebbet fog mutatni a mérleg, kénytelen leszel kicserélni a ruhatáradat- de ehhez nem elég egy hét. Fél éves célokat tűzz ki magad elé, amelyeket képes vagy teljesíteni is- teljesíthetetlen elvárásokkal csak magadat keseríted el. Néhány kiló mínusz, és persze egy kis alakformálás viszont elérhető, és bizony látszani is fog rajtad, mások is észreveszik. Ez önmagában elég lesz ahhoz, hogy az új szokásaid mellett hosszú távon kitarts, mert az eredmények igazolják őket. És végül tényleg jobban is érzed magad.