Mielőtt hitelt vennél fel, érdemes pár dolgot átgondolnod, mert ha rosszul döntesz, egész további életedet elronthatod. Borzalmas dolog, amikor éveken, évtizedeken egy rossz döntés hatásaid nyögöd, és a törlesztőrészletek rabigájában vergődsz- néha ráadásul nem csak a saját hibádból, hanem tőled független okokból. (A különféle magán- vagy uzsorakölcsönökre nem térek ki most, de lesz majd mit átbeszélni azok kapcsán is.)

1. Nem kötelező eladósodni. Mindenféle acsarkodó véleményt lehet olvasni a kisembert kizsigerelő bankokról, de ne feledjük, azért a csapdába esést ki lehet kerülni úgy, hogy az ember nem is kér pénzt senkitől. Aki nem akarja a bankok zsebét tömni, az nem vesz fel hitelt. Tudom, nem nagy tudomány, de sokan nem gondolják ezt végig. 

2. A hitel nem az ördögtől való dolog. Szükség lehet rá, amikor az ember szeretne egy saját otthont, autót, finanszírozni akarja a tanulását, vállalkozását. Igenis sok-sok ember volt, aki hiteleknek köszönheti azt, hogy normálizálódott, netán új vágányra került az élete. Nekik bizony óriási segítség volt, hogy ellenőrzött körülmények között, megbízható partnertől kapott pénzt, amit csak később, részletekben kellett visszafizetnie.

3. Gondold át alaposan a hitelfelvételt. Döntsd el, mire van igazán szükséged, és mi az, amit csak szeretnél, de felesleges miatta eladósodnod. Marhaság felvenni hirtelen ötlettől vezérelbve egy hitelt például egy nyaralásra, vagy egy alkalomszerűen használt dologra, például egy jetskire. Autónál, lakásnál figyelj rá oda, mi az, ami valóban elengedhetetlen, és mi az, ami csábító, de nem megfizethető. Természetesen mindenki új autót szeretne, de ha egy használt autóval, ami az alapvető céljaidnak éppen úgy megfelelne, hosszú évekkel rövidebb ideig veszedbe a hitel rabigáját, válassz okosan. Ne a megalapozatlan vágyaidra hallgass, inkább számolj és tervezgess. 

4. Bizony, aki hitelt akar felvenni, az tanuljon meg alaposan számolni. Nagyon hasznos olvasmány például a Kiszámoló blog, ahol rengeteg pénzügyi témában részletesen levezetik, mi mennyi. Neked elég sokkal kevesebb dologhoz érteni, de igenis a téged érintő hitelek terén láss tisztán. Ha úgy érzed ez nem fog menni, akkor ne gondolkodj hitelben. Az ugyanis a felnőtt, a saját sorsukról felelősen dönteni képes emberek játéka. 

5. A diákhitel egy klasszikus példa erre. Sok fiatal veszi fel a tényleg nagyon kedvező kamatozású kölcsönt, amit egy részük meglehetősen esztelen módon szór el, és aztán a vállukat vonogatják, amikor szóba kerül, tudják-e, mennyivel tartoznak és mikor kell elkezdeni a törlesztést. Vedd úgy, hogy ha elég felnőtt vagy pénzt kérni, legyél elég felnőtt ahhoz is, hogy visszafizesd amikor aktuális lesz.

6. A hitelt ugyanis nem hagyhatod magad mögött hátra, mint egy rossz cipőt. Sokan hiszik, hogy ha bajba kerülnek, nem fizetik, akkor majd szépen elévül a tartozás. Hát ez azért nem egészen így működik. A hitelt nyújtónak is vannak jogai, és ezt majd te is megérted, ha valakinek kölcsönadsz pénzt, és az nem hajlandó törleszteni. Tudom, hogy a bankok nem angyalok, de amikor hitelt vettél fel, téged sem kényszerített senki arra, hogy megtedd. Aki nem akar bankokkal üzletelni, az csak bekiabál az ajtón, hogy "tartsd meg a pénzed te mocskos állat". 

7. A hitel nem ajándék és nem ingyenpénz. A banknak természetesen a hitel az ütlet. Ezért van az, hogy hirdetések ömlenek rád a televízióból, amelyek el tudnak csábítani. Aki a reklámok hamis világára építi az életét, eleve nagy hibát követ el, te se tedd ezt. Viszont a bankok eközben azért mégiscsak hozzásegítenek mondjuk egy házhoz, ahol élhetsz. Valahol megértem az elkeseredett embereket, akik hitelcsapdába kerülve tüntettek. De a "nem adom a házam" szlogen kiagyalói azt néha elfelejtették, hogy a házuk árának csak a negyedét adták ők, a többit meg a bank. Akkor kié is az a ház? (Persze amikor hosszú évek alatt már rengeteg pénzt fizettek vissza és még mindig csak nő a tartozás, az elég durva. Itt azért a szabályozónak is van felelőssége, mert hagyták, hogy ide jusson a hitelfelvevők tömege. Az egy másik kérdés, hogy szigorúbb szabályokkal feleannyian kaphattak volna pénzt, tehát a most bajba kerülteknek esélye sem lett volna házat venni.)

8. Szóval reálisan kell értékelni ezt az egész hitelkérdést. Akkor folyamodj hitelért, ha arra valóban szükséged van, ha tökéletesen tisztában vagy a pénzügyi résszel (mennyit és hány évig kell fizetned, mik a kockázatok) és tudod azt is, változások esetén is tudod törleszteni a részleteket. Ha bármi kétség felmerül, vagy ne vegyél fel hitelt, vagy módosítsd az eredeti elképzeléseidet: válassz kisebb lakást, olcsóbb autót. Ma talán úgy érzed, a szerényebb választás miatt te lemaradsz valamiről, de hosszú távon összességében óriási lehet a különbség. Az új autót vevők esetleg még mindig nyögik a részleteket, miközben autójukat leharcolták, míg te azóta már rég kocstt cserélhettél. Sose feledd, a hitel nem sprintverseny, mindig a hosszú távú végeredményt kell vizsgálni!

9. Ne hagyd, hogy a bankok hitelígéretei szabjanak irányt a kreativitásodnak. Utazni szeretnél? Felvehetsz hitelt, vagy pedig utánajárhatsz, hogy tudsz olcsóbban kikapcslódni. Önálló szervezés fapadosokkal, utószezon- elsőre talán kompromisszumnak tűnnek, mégis lehetnek ugyanolyan jók ezek a nyaralások. És míg a hitelből utazók esetleg elzálogosítják a jövőjüket és a törlesztés miatt a következő 1-2 évben nem mehetnek sehova, te már tudod, hogy kell olcsón utazni és újból megteheted. Szerinted ki járt jobban? Ugyanígy légy ötletes, amikor azt fontolgatod, bútort, televíziót vásárolsz hitelre. Nézz szét a használt dolgok közt, próbálj kreatív lenni. És ha a tévét szinte sose kapcsolod be, akkor felesleges új, méregdrága cuccot venni, bármennyire csábító az "ingyenhitel". 

10. Ingyenhitel ugyanis nincs, miért lenne? Már fentebb írtam, hogy ez üzlet. Ha kamat nélkül kapod a hitelt, valójában te vagy a bank által forgalmazott "termék", mert elviszel egy drága cuccot a boltból, amit egyébként nehéz lenne eladni, és az áradat a bolt fizeti meg a banknak kamat formájában.

11. Egy szó mint száz: használd a fejed, azért van. Dönts felelősen, és viseld a döntésed következményeit. Ha kételkedsz, ha nem vegy benne biztos, mit vállalsz, inkább ne vegyél fel hitelt, ilyen roppant egyszerű dolog ez. Az életben a legtöbb dolog ugyanis megvár, és amit nem teszel meg most, azt kis idő múlva jobb helyzetbe kerülve már bátrabban felvállalhatsz. És akkor jól jöhet majd a hitel, ami hozzásegíthet valamihez, és amit vissza is tudsz fizetni.